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February 7, 1991 Re: COMMENTS 
FI-' ISA O.U.l RESPONSE 
RISK ISSUES . _. 

Mr. Jack Craig 
U.S. DOE FMPC 
P.O. Box 398705 
Cincinnati, Ohio 45239 

Dear Mr. Craig: 

Attached are Ohio EPA's comments on the Final ISA Report for 
O.U.l. 
development of preliminary remediation goals, and inconsistencies 
within the document. 

The majority of these comments concern risk issues, the 

For the risk issues it is Ohio EPA's opinion that DOE'S approach 
is still not consistent with the NCP. 
been made since the November 30, 1990 meeting. We would like to 
meet again to discuss these issues. If the timing can be worked 
out, it may be desirable to meet soon after DOE sends the 
Technical Position Paper on the Risk Issues. 
so that a mutually agreed to date can be selected. 

However, some progress has 

Please contact me 

If you have any other questions about the comments please contact 
me. 

Sincerely, 

, d d c w  
Graham E. Mitchell 
DOE Coordinator 

GEM/acp 

cc: Tom Winston, OEPA 
Jack Van Kley, Ohio AG 
Kathy Davidson, OEPA 
Catherine McCord, U.S. EPA 
Robert Owen, ODH 
Lisa August, GeoTrans 
Ed Schuessler, PRC 
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ATTACBMEWT 

1. 

OHIO EPA COMMENTS ON FINAL I S A  REPORT FOR OU-1 
. 1 ' .  

Page 1-12, Section 1.1.3.1: Background values are referenced 
throughout this section, however a table or list of these 
background values has not been provided. In addition, the 
methodology for determining background values should be 
included. Referencesto detection limits have also been made, 
however, in these instances the detection limit values were 
not indicated. Where concentrations are stated to be below 
detection limits, the detection limit should be included for 
reference. 

2. Page 1-16, Section 1.1.3.2: In the first paragraph, DOE 
states that "no background soil data were available in the 
CIS ... report to compare with soil sample data from the waste 
storage pits. It In lieu of this background soil data, DOE used 
a US Geological Survey report which lists, among other things, 
the range and mean concentration of metals in soils of the 
eastern United States. DOE used the values contained in the 
report as background metals values for comparison with the CIS 
soil data from the waste storage pits. This is inappropriate, 
as the information contained in the report is too general to 
be used with any amount of reliably as background for the 
F'MPC. At the very least, absent site-specific data, (Were 
background soil samples not collected as part of the RI?) DOE 
should use data that has been published by Logan and Miller 
("Background Levels of Heavy Metals in Ohio Farm Soils,11 Ohio 
State University Research Circular 275, 1983) as background 
for comparison of waste pit soil data. 

In the discussion on specific metals such as aluminum barium, 
calcium, iron, etc., DOE provides average background 
concentrations which presumably are from the USGS report. 
Yet, for fluoride, DOE states that Itno background samples were 
analyzed for this parameter." This statement is confusing. 
Does this mean that no soil data is given in the USGS report 
for fluoride, or is this statement meant to suggest that some 
site-specific sampling was indeed conducted but fluoride was 
not analyzed? This needs clarification. 

3. Page 1-19, Section 1.1.5, first paragraph: It is not clear 
how the uranium cancer risks presented in this paragraph were 
calculated. If the procedures specified in USEPAIS Health 
Effects Assessment Summary Tables (HEAST) document were not 
followed to compute the risks stated, then they are likely to 
be incorrect and understate the actual risks. 
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4. Page 2-1, fourth paragraph: DOE'S statement that "where ARARs 
or TBCs are not available, preliminary remediation goals will 
be developed based on a 1 x risk level1# is inconsistent 
with the NCP. TBCs & not determine when the risk .level 
is to be used. The NCP states: ##The low6 risk level shplal be 
used as the point of departure for determining remediation 
goals for alternatives when ARARs are not available or.ara,not 
sufficiently protective because of the presence of multiple 
contaminants at a site or multiple pathways of exposure." 
(emphasis added) TBCs have nothing to do with determ'ining 
when the use of a cancer risk is appropriate. The ISA 
report should be corrected accordingly. 

5. Page 2-3, Section 2.4: For any and all carcinogenic compounds 
detected in OU-1 groundwater that do not have final.MCLs 
(i.e., only a proposed MCL exists), DOE must consider the 
remedial action objective (RAO) to be the cancer risk 
level. Likewise, for non-carcinogenic compounds having only 
a proposed MCL, the appropriate RfD must be used to derive an 
ingestion RAO instead of the proposed MCL. In addition, for 
those compounds (both carcinogens and noncarcinogens) that 
have a non-zero MCLG, this MCLG must be considered as an RAO 
unless there exists a risk-based value that is lower than the 
MCLG, in which case the lower risk-based number should be 
considered the RAO. 

6. Page 2-8, Table 2-2: The regulation that is cited at the 
The correct citatior;' is OAC bottom of the page is incorrect. 

3745-1-07. This error should be corrected. 

7 .  Page 2-9, Section 2.6: Since the new RCRA regulations do not 
constitute ARARs, it is inappropriate to use the risk 
level DOE claims is suggested by these proposed regulations as 
an acceptable level of site-wide risk. It is important to 
note that in its section-by-section analysis issued with the 
proposed RCRA Subpart S Rule, USEPA states that for 
carcino ens, "EPA believes that action levels corresponding to 
a lxlO-' risk level.. .generally are appropriate." USEPA also 
states that TJsing a value from the high end of this range 
[ i . e. , ensures that the hazardous constituents screened 
out...are those for which corrective measures are unlikely to 
be necessary1# and further recognizes that . .l~lO'~ risk 
levels of constituents may not be protective at all sites. . .. I1 
The NCP is the controlling regulatory framework under which 
the RI/FS is being conducted. As previously stated, the NCP 
requires the use of a risk level as the point of 
departure for determining remediation goals for alternatives 
when ARARs are not available or are not sufficiently 
protective (on a site-wide basis) because of the presence of 
multiple contaminants at a site or multiple pathways of 
exposure. 
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8. Page 2-10, Table 2-3: Cs-137, Ra-224, Ra-228, and Ru-106 are 
listed in Table 2-3, but are not included in Table 2-1 
(Groundwater) 

9. Page 2-11, Table 2-4: A number of constituents listed in 
Table 2-4 are not included in Table 2-1 (Groundwater), 
specifically, cadmium, chromium, cobalt, lead, mercury, 
thallium, selenium, silver and beryllium. Rationale for not 
including these inorganics should be included. Likewise, some 
inorganic chemicals listed in Table 2-1 (Groundwater) are not 
included in Table 2-4, specifically, aluminum, magnesium and 
molybdenum. Rationale for not including RAOs for these 
chemicals of potential concern (as stated in Table 2-1) should 
be included. 

io. Page 2-11, Table 2-4, footnote I1a1I: The document IIUSEPA's 
Health Effects Assessment Summary Tables, EPA 19901' is not 
listed in the references chapter of the ISA report. This 
oversight should be corrected. 

11. Page 2-12, Table 2-5: DOE'S response to Ohio EPA's original 
comment is unacceptable. For any and all carcinogenic 
compounds that do not have final MCLs (i.e., only a groposed 
MCL exists), DOE must consider the RAO to be the 10- cancer 
risk level. Likewise, for those non-carcinogenic compounds 
listed in the table where a proposed MCL is given, the 
appropriate RfD must be used to derive an ingestion RAO 
instead of the proposed MCL. In addition, for those compounds 
(both carcinogens and noncarcinogens) listed in this table 
that have a non-zero MCLG, this MCLG must be considered as an 
RAO unless the value given in the table is lower than the 
MCLG . 
Ohio EPAIs original comments on this table also noted that a 
few compounds listed in this table have both cancer Slope 
Factors and Reference Doses which should be used to derive 
carcinogenic and non-carcinogenic groundwater RAOs. (The 
table only lists the Cancer Slope Factor or a proposed MCL.) 
DOE failed to add the RfDs for these compounds stating that 
II.. .determining remediation goals lis not intended to be a 
lengthy undertaking1 (55FR8713) they should be based on 
'readily available' information.I1 Contrary to DOE'S 
statement, this information readily available and can be 
obtained from the HEAST manual. (OEPA staff located the RfD 
for these compounds in only 10-15 minutes.) These compounds 
include Bis (2-ethylhexyl) phthalate, 1,l-Dichloroethane, DDT, 
Methylene Chloride, and Tetrachloroethene. The RfDs for these 
compounds must be included in the ISA report. Delaying their 
consideration until Task 15 or until the proposed plan is 
issued, as DOE suggests, is too late. 
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12. 

13. 

14. 

The RfDs for Acenapthene, Di-n-butylphthalate, and Di-n- 
Octylphthalate were added to Table 2-5 per Ohio EPA's request. 
However, these compounds are still flagged with a lBb." This 
I1btl should be deleted since footnote I1b1' no longer applies to 
these compounds. 

Page 2-12, Table 2-5: Many of the organic constituents listed 
in Table 2-5, are not included as organic chemicals of concern 
for groundwater in Table 2-1. 

Page 2-14, Table 2-6: This table fails to include Ohio 
surface water quality standards for the compounds listed in 
the table. Contrary to what is stated in DOE'S response to 
Ohio EPA's original comment, those federal standards listed in 
Table 2-6 are not more restrictive than Ohio's standards. For 
example, Ohio's surface water quality standards for the 
following compounds are stricter than those federal standards 
that are listed in the table: cadmium, chromium, copper, 
nickel, parathion, PCBs, selenium, and zinc. These compounds, 
at a minimum, must be listed in Table 2-6. 

Figure 2-1: DOE'S response to Ohio EPA's original comment is 
unacceptable. DOE'S response states that: (1) ll...preliminary 
remediation goals for radionuclides are based on ARARs, 'other 
criteria, advisories, or guidance' . . .'I and (2) "if it is 
determined that risk-based levels are necessary to supplement 
or supersede these preliminary goals, HEAST will be used to 
calculate the levels.81 To address these statements, it is 
necessary to point out to DOE that: (1) the HEAST document- is 
guidance and, hence, falls within the meaning of DOE'S first 
statement, and (2) Ohio EPA strongly believes that, consistent 
with the NCP and absent ARARs, risk-based levels must be used 
to calculate preliminary remediation goals. (Risk-based 
levels constitute TBCs.) As has been pointed out by Ohio 
EPA previously, DOE'S own guidelines give values for 
carcinogenic risks that are outside the to risk range 
and do not consider the risk level as the point of 
departure for determining site-wide remediation goals where 
ARARs do not exist or are not sufficiently protective. Figure 
2-1 fails to consider this risk as the point of 
departure. 

Preliminary remediation goals must be developed conservatively 
and in a manner fully consistent with the NCP. Refinement of 
these goals at later stages in the RI/FS process to allow for 
higher (or even lower) levels of risk may be necessary for 
various reasons (e.g., technical impracticability). However, 
the decision-making process must be clearly documented and 
include defensible supporting rationale in the FS. To date, 
DOE has failed to do this. 
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15. Figure 2-1, Air Media 2-2: This RAO should be 10 ==/year 
does rather than "10 mrem dose.'# 

16. Page 2-18, Section 2.6.5: The first sentence of this section 
has not been changed to reflect the OEPA comment f24 (November 
21,  1990) as stated in the DOE response.(January 18,  1991) .  

17. Section 4.0,  General Comment: The relationship between Figure 
4-1 and Section 4.2 is confusing in certain circumstances. 
For example, Section 4.2 divides the technology descriptions 
and evaluations into three sections: Perched Groundwater, 
Standing Water, and Excavation/Remediation Water; Soils, 
Sediments, and Pit Waste; and Air (Fugitive Dust), dust. 
However, Figure 4.1 represents the Remedial Technology Types 
and Process Options as they relate to the General Response 
Actions for the entire operable unit. This creates confusion 
as some process options and remedial technologies in Figure 
4 . 1  are not described in the text. Comments 18-23 illustrate 
some of the problems related to this section. 

18. Figure 4-1: 

* Page 4-13 indicates that soil washing is retained for 
further evaluation for surface soils and sediments, but 
it is not included in Figure,4-1. 

* Section 3.6 indicates that using activated carbon 
reagents to stabilize the waste and soil is a viable 
process option, however, this process option is not 
included in Figure 4 - 1  or discussed in Section 4.2.  

* Page 4-13, the fourth paragraph indicates that thermal 
treatment process options are deleted form further 
evaluation, however, Figure 4 . 1  includes 
drying/calcination as a process option. 
Drying/calcination was not discuss-ed in Section 4.2.  

* Section 4.2.2.5 states that the chemical treatment 
technology in situ vitrification is stated to be 
potentially feasible for soils but is not included as a 
chemical treatment method in Figure 4.1.  Gravimetric 
separation is also retained for further analysis but not 
included in Figure 4 . 1 .  

19. Page 4-9, First Paragraph: This paragraph indicates that the 
process options retained for uranium removal from groundwater 
include : solidjliquid separation, leaching/extraction, 
reverse osmosis, and ion exchange precipitation. Shouldn't 
this list ion exchange and precipitation? The 
Contaminant/Treatment General Response Action does not include 
the leaching/extraction process option for water treatment in 
Figure 4-1. 

6 
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20. 

21. 

22. 

23. 

24. 

25. 

26. 

27. 

-. . 

Page 4-9 , Section 4.2 . 1.6 and 4.2.1 . 7: The release of treated 
or untreated groundwater to a surface water body and the 
subsurface environment via deep well injection are under 
consideration for groundwater discharge according to section 
4.2.1.6. Section 4.2.1.7 states that the general technology 
discharge to surface water has been retained for the 
groundwater medium. Figure 4.1, however, indicates that 
extraction wells will be used for re-injection not discharge 
to surface water. 

Page 4-9, Section 4.2.1.7: The summary of retained 
technologies for groundwater should include run-on/runoff 
control process options at stated in Section 4.2.1.3. 

Page 4-11, Second Paragraph: This section states that 
diversion and collection systems, grading and site 
revegetation will not be retained for further evaluation, 
however, Figure 4.1 and Section 4.2.1.3 indicate that these 
process options are retained for further evaluation. The text 
indicates that these options are retained for perched 
groundwater, standing water, and excavation/remediationwater, 
but not for soils, sediments and pit wastes. Why wouldn't 
these options be applicable to soils, sediments and. pit 
wastes? 

Page 4-15, Section 4.2.2.8: The summary of retained 
technologies should also include mention of: thermal and 
chemical treatment (as stated in Section 4.2.2.5) 4nd Run- 
on/Runoff Control and Removal (as stated in Section 4.2.2.4). 

Section 5.2.6, Fifth Bullet: The groundwater discharge 
subsurface flow control process option is not included in 
Figure 5-1. 

- 

Page 5-13, Section 5.2.9: Subsurface drains is included as a 
process option for groundwater removal but does not appear in 
Figure 5-1. 

Page 5-21, Section 5.2.17: This section does not directly 
state which of the chemical treatment process options was 
determined to be representative. Figure 6-1 indicates that 
precipitation was chosen, while the evaluation in Section 
5.2.7 indirectly indicates that leaching was selected. 

Section 7.8.1 . 1 and 7.8 . 1.2 : The rationale for Alternative 6 
scoring 3 for Long-Term Human Health and Environmental 
Protection is stated to be because the wastes will be stored 
over a vulnerable aquifer near a major population area. This 
is also true for Alternative 4, however, it yields a rating of 
4 for Long-Term Human Health and Environmental Protection. 
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28.  Page 7-17, Section 7 . 8 . 1 . 3 :  Alternative 6 should rate equally 
(if not better) in comparison to Alternative 4 in the 
reduction of toxicity, mobility and volume. Both alternatives 
mitigate the waste by the same method. In addition, 
Alternative 6 includes capping for the adjacent soils and 
berms, while Alternative 4 does not. _ - _  

29.  Page 7-18, Section 7 . 8 . 2 . 3 :  Alternative 6 should rate equally 
in comparison to Alternative 4 in Maintenance. According to 
Section 7 . 6 . 2 . 3 ,  less maintenance will be required to maintain 
the =Os for an EDF (Alternatives 4 and 6)  than for an in situ 
waste containment design (Alternative 2 score: 3). 

30.  Page 7-20, Section 7.9. '4:  The screening summary for 
Alternative 7 states that shallow soil mixing (SSM) technology 
will be used to solidify/stabilize the wastes in Pits 5 and 6 
and the clearwell. However, according to Section 6 . 8 ,  SSM is 
a technology to be used to treat soils under the pits which 
will be left in place. It will not be used on the wastes 
themselves since they are to be excavated and treated in this 
alternative. This should be corrected in the ISA report. 

31. Page B-7, ninth bullet: DOE states that "There appears to be 
no precedent for using MCLGs to develop cleanup criteria for 
the national CERCLA program." This statement is a poor 
justification for not considering MCLGs, particularly non-zero 
MCLGs for the FMPC site. In 40 CFR 300.430 (e)(2)(B), it 
clearly states: lvMaximum contaminant level goals (MCLGs) , 
established under the Safe Drinking Water Act, that are set at 
levels above zero, shall be attained by remedial actions for 
ground or surface waters that are current or potential sources 
of drinking water, where the MCLGs are relevant and 

(emphasis added) 
appropriate under the circumstances of the release.... 11 

32. Page B-10, Table B-1: DOE states that 11. . .3745-01-4(D) sets 
criterion applicable to all waters...11 This is not the case. 
oAC 3745-1-04 sets those criteria that are applicable to all 
waters. This inaccurate citation should be corrected. 
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