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Mr. Graham E. Mitchell, DOE Coordinator 
Ohio Environmental Protection Agency 
40 South Main Street 
Dayton, OH 45402 

Dear Mr. Mitchell: 

RCRA GROUNDWATER MONITORING - PURGE WATER DISPOSITION 
Pursuant to your request, a program was developed to address the 
disposition of purged water from the RCRA groundwater monitoring 
network at the FMPC. 

A program for handling purge water from quarterly RCRA 
groundwater monitoring activities is outlined below: 

Containerize all purge water from each well that has or 
is suspected to have (based on historic analytical data 
review) concentrations exceeding TCLP standards. [Or 
will cause an exceedance of notification levels (40 CFR 
122.42 and OAC 3745-33-05) if discharged to the General 
Sump. ] 

If concentrations of one or more constituents in a 
sample exceed TCLP standards, collect a representative 
sample of the accumulated purge water. 
purge water for TCLP. The purge water will be handled 
in a RCRA hazardous waste storage area until TCLP 
results are delivered and evaluated. 

Analyze the 

If the TCLP test results and quarterly analytical 
concentrations do not exceed the TCLP standards, and 
discharge notification levels (40 CFR 122.42 and OAC 
3745-33-05) will not be exceeded, then transfer 
accumulated purge water to the General Sump for 
treatment and discharge through the wastewater 
treatment system. 

If the TCLP results exceed TCLP standards, then 
properly handle the container(s) and store in a 
designated RCRA waste storage area at the facility. n 



n.m 
To demonstrate the process for the RCRA purge water disposition 
program, Well 1031 data will be used. Well 1031 has demonstrated 
the highest concentrations of hazardous constituents. 
hazardous constituents, as defined in 40 CFR 264 Appendix IX, 
were found in groundwater samples collected from Well 1031 in the 
four rounds of groundwater sampling conducted since August 1989. 
The constituents detected on two or more occasions, along with 
the average concentrations reported in the analyses are: 

Six 

Acetone 0.041 ppm 
1,l-Dichloroethane 0.037 ppm 
Methylene chloride 0.006 ppm 
Tetrachloroethane 0.194 ppm 
Trichloroethene 0.352 ppm 
Toluene 0.008 ppm 

Under the TCLP regulation, toxicity levels have been established 
for Trichloroethene and Toluene, two of the constituents 
mentioned above. In the data collected to date, total 
concentrations of these constituents do not exceed the 
established toxicity levels. 

Well 1031 has a slow recovery rate and requires purging of 
approximately 10 gallons each time sampling is required. This 
yields an annual accumulation of approximately 40 gallons. This 
purge water is placed in a drum in a satellite accumulation area 
located at the well site. 
events and is transported to the plant wastewater system Gter 
determination testing. 

Water is accumulated during sampling 

The FMPC NPDES Permit (approved February 12, 1990) does not limit 
the discharge of VOCs,  principally because levels of VOCs 
reported in the permit application data did not exceed stream 
water quality data. 
the evaluation of potential discharges of pollutants not limited 
by the permit. The permit does not prohibit the discharge to the 
FMPC wastewater treatment system material containing constituents 
not limited by the permit. 

The FMPC NPDES Permit provides a basis for 

RCRA groundwater monitoring analytical data show that accumulated 
purge water collected from the quarterly groundwater sampling 
events is nonhazardous. Worst case concentrations of hazardous 
constituents present in the purge water can be demonstrated by 
using Well 1031 data. When these nonhazardous constituent 
concentrations and volumes are added to the General Sump at the 
FMPC NPDES notification levels, as established by 40 CFR 122.42 
and OAC 3745-33-05 for routine or frequent discharges are not 
exceeded. 
to the addition of purged water from the RCRA groundwater 
monitoring program, then the Ohio EPA Director will be notified. 

If the quantity of pollutants discharged increases due 
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In the unlikely event that concentrations of nonhazardous purge 
water cause an exceedance of NPDES discharge notification levels, 
the Ohio EPA Director shall be notified prior to discharge, in 
accordance with 40 CFR 122.42 and OAC 3745-33-05. Hazardous 
purge water will be stored in a designated area until an 
appropriate treatment system can be developed on-site to treat 
VOC-contaminated waste waters. 

In summary, the concentration of RCRA hazardous constituents 
detected in Well 1031 shows that the purge water presently 
accumulated is nonhazardous. In accordance with the outlined 
procedure, purge water that may potentially exceed TCLP standards 
will be analyzed using the TCLP test prior to determining its 

1 disposition. All nonhazardous (below TCLP standards) purge water 
will be discharged to the General Sump at the FMPC if it will not 
cause an exceedance of FMPC NPDES notification levels. All 
hazardous (exceeding TCLP standards) purge water will be properly 
handled and stored in a designated RCRA hazardous waste storage 
area on site until an appropriate treatment system is developed. 

If you have any questions, please contact David Rast at (513) 
738-6322. 

Sincerely, , 

DP-84:Rast 

cc: U 
E. D. Savage, WMCO 
S. G. Schneider, WMCO 


