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December 11, 1991 

M r .  R.E. Tiller 

P.O. Box 398705 
Cincinnati, Ohio 45239-8705 

DOE-FEMP 

Dear M r .  Tiller: 

RE: DOE-FEMP 
EXPERIMENTAL TREATMENT 
FACILITY (ETF) 

This letter is written in response to your December 5, 1991 letter 
regarding the status of the Experimental Treatment Facility (ETF). 
In your 12/5/91 letter, the contention is made that the ETF is not 
subject to the RCRA permitting requirements because it is part of 
the wastewater treatment unit at the facility. 

Ohio Administrative Code Rule 3745-50-45(C)(5) [40 CFR 
27O.l(c)(2)(v)] states that owners or operators of wastewater 
treatment units (as defined in OAC 3745-50-10) are not required to 
obtain a hazardous waste permit. A wastewater treatment unit is 
defined as a device which: 

(a) Is part of a wastewater treatment facility that is subject 
to regulation under either Section 402 or Section 307(b) of the 
Clean Water Act; and 

(b) Receives and treats or stores an influent wastewater that 
is a hazardous waste as defined in rule 3745-51-03 of the 
Administrative Code, or that generates and accumulates a wastewater 
treatment sludge that is a hazardous waste as defined by rule 
3745-51-03 of the Administrative Code, or treats or stores a 
wastewater treatment sludge which is a hazardous waste as defined 
by rule 3745-51-03 of the Administrative Code; and 

(c) Meets the definition of tank or tank system in this rule. 

It appears that at the time the ETF was used as a sludge dryer 
(November, 1984), it may have satisfied the criteria indicated 
above, and therefore, may have been considered a wastewater 
treatment unit not subject to a RCRA permit; 

However, after the initial treatment event in November, 1984, DOE 
made a decision to cease using this unit as part of the wastewater 
treatment unit. It is the position of this office that at the time 
that decision was made, this unit was no longer subject to the 1 
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Clean Water Act provisions. Since November, 1984, listed hazardous 
waste has been stored in this unit. Units storing hazardous waste 
for greater than 90 days are subject to RCRA permitting 
requirements. For these reasons, Ohio EPA's position is that the 
ETF is a hazardous waste management unit and is subject to the 
closure requirements specified in OAC 3745-66- 11 through 66-19. 

Your 12/5/91 letter also requests concurrence with DOE'S schedule 
to conduct a removal action at the ETF should our office decide 
that the unit is a regulated hazardous waste management unit. Ohio 
EPA concurs that an immediate removal of the waste and structure is 
necessary to prevent further migration of contaminants from leaks 
or spills to the soil. Ohio EPA does not wish to delay this 
process, and suggests you proceed with the removal under an 
approved Removal Action Work Plan. 

In order to satisfy RCRA requirements for this unit, a compliance 
schedule must be submitted to this office per Section 3.12 of the 
Proposed Amended Consent Decree. This compliance schedule must 
address the submittal of an approvable closure plan for this unit. 
Ultimately, this unit must be closed in accordance with an approved 
closure plan. 

Please call Phil Harris or me at 513-285-6357 if you have any 
questions or comments. 

Sincerely, 

,e&? > I  w .  Sd. 
Paul D. Pardi 
Group Leader 
Division of Hazardous Waste Management 

cc: Phil Harris/DHWM/SWDO 
Robin Fisher/DHWM/SWDO 
Graham Mitchell/DHWM/SWDO 


