
FEED MATERIALS PRODUCTION CENTER 
DENIAL OF WAIVER OF COMPLIANCE FROM 40 
CFR 61, SUBPART Q 

8/30/90 

USEPA/DOE-FMPC 
2 
LETTER 



c@ Tope 
UNITED STATFrVIRONMEST.4L PROTECTION AGENCY Heckendorn 

REGIOK 5 
SOUTH DEARBORN ST. 

CHICAGO. 1LLlk;OlS 60604 
-. 54.7 1 "Oge1 - 

KEILY ' 0  W E  Al7E*TIOY OF p~ 1990 (5RA-14) 

Re: FeedMaterids- 'on center 
Denial of Waiver of Ccpnpliance f m  
40 CFR 61, Sukpart 0 

On May 23, 1990, the United States Envirorma'td pmtectfan Agencv (U.S. EPA) 
issued to the united states k p r t m a t  of D e q y  (US. DOE) a notice of 
U.S. =A'S intent to deny u.S. COE's request for a waiver of axpliance frcan 
the requhmmts of the National Bnksian Stanb?& for Radon Bnissiarr; frun 
B p a r b m t  of Energy Facilities, 40 CF'R 61, subpart Q for the Feed Materials 
production Center (FMPC), F a d ,  chio. After due carrsideration of the 
information U.S. DOE sukdtted to U.S. EPA in the M 15, l990, Request for 
Waiver of Caplidme, ard the additiondl information h the June 23, 1990, 
letter, U.S. DOE is hereby notified that U.S. EPA denies the request for 
d v a  of ampliance w i t h  subpart Q. lhis denial is based obl Me informtion 
U.S. T>OE presented plrsuant to 40 CFR 61.10@)(2), %hi& asserted that the K- 
65 S a c s  at  FMPC exceed the radon flux standard a t  this time, and f h a l  
remediation for -le Vnit 4 (K-65 Silos) w f i i d ~  will result in ampliance 
w i t h  subpart QI is not scheduled to begin prior to April 7,  1993. lhis is 
lorqer than 2 years fran Deoerrs3er 15, 1989, the effective date of the rule. 
Pursuant to Section llZ(c) (1) (B) (ii) of the Clean Air A c t ,  42 U.S.C. 
§74l2(c) (1) (B) (ii), U.S. EPA canwt grant a waiver of q l i a n a e  greater than 
2 years f m  the effective date of the nile. Althaqh U.S. D E ' S  
June 29, 1990, letter states that a remne?! actian is planned for the K-65 
Silos  within 2 years fram Deoerrber 3, 1989, d reduction of radon flux is to 
be c m s i d e r d  in &ccsiq the altermtives, it is not guaranteed that the 
standard a t  Subpart Q will be met as a result  of the implepntation of the 
renrcntal alternative &m. 

- 

Please note that, in response to U.S. DOE'S Contention that Sutrpart Q does not 
apply prior to final &ation, the pranble to SUkpart Q (54 FR 51674) 
clearly addresses cases in which a facility caild not demonstrate capliance 
by the effective date of the standard. 'Ihe preamble states that  i f  this were 
the case, then the unit& States Oepartrrrent of Energy d d  request a waiver 
of the C a m p l i m  deadline of up to 2 years. If 2 years was nut sufficient 
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t h  to CQnplete &ation of the site, then an exterded canpliance schedule 
caild be discxlssed with U.S. EPA. 

U.S. EPA is prepared to discuss an +ti- ccnnpliance xhedule w i t h  you at 
this time. The appropriate doarment to establish such a mnpliance schedule 
is in a F e d d  Facilities - l iane mt (FFCA). The draft FFCA for 
radionuclide NEsHAps, whicfi is currenfly bebq negotiated by our agencis,  
will be a suitable vehicle to set up a schedule for R3#: to camply with the 
standard at Subpart Q. 

If you have any questions con=ernirrg t h i s  action, please contact me. 




